Boomconsult 💁

Om te zorgen dat dit onderdeel van onze website functioneel blijft en er ook geen illegale content wordt opgeladen is het nodig dat berichten eerst door ons gelezen (gemodereerd) worden.
U kunt per reactie slechts 1 foto invoegen.

4 gedachten over “Boomconsult 💁

 1. Tessa Ramer

  midden in de tuin staat een japanse sierkers die bijna horizontaal verder groeit vanwege een hoge kastanjeboom bij de buren die bijna al het licht wegneemt. De boom is zeker een jaar of dertig en heeft veel uitgegroeide takken waarvan er nu een aantal takken dood zijn en ik vraag me af of de boom gesnoeid of gekapt moet worden?

 2. Marijke

  Net over de heg, dus bij de buren, ontdek ik dat een jonge opgroeiende boom een Iep in wording is.
  Die wordt gigantisch natuurlijk, veel te hoog voor deze stads- binnentuinen.
  Het betekent schaduw in de toekomst!
  Ik kan de buren hier niks over zeggen want ze vinden alles moi in hun tuin,
  en zullen ook niets snoeien, hetgeen uit vorige kwesties al is gebleken.

  Hoe kan ik dit, psychologisch gezien, ’t beste op tijd aanpakken?

 3. Ruud

  Beste Marijke,

  Voor zover ik het van hier uit kan overzien ga ik er van uit dat we het hier hebben over een zaailing.
  Er zijn een aantal wettelijke regels waaraan het hebben van een boom in de tuin moet voldoen. Het burenrecht in het Burgerlijk Wetboek regelt in de artikelen 5:37 tot en met 5:59 BW de bevoegdheden en verplichtingen van de eigenaren van naburige erven.
  Het is van belang om te realiseren dat deze regels in veel gevallen niet opgaan voor huurders van woningen. (In dat geval dient de grondeigenaar/erfpachter verantwoording te nemen).
  Eén van de belangrijkste artikelen in het burenrecht over bomen, is artikel 5:42 BW over de “verboden zone”. In het BW is deze zone bepaald op 2m. van de erfgrens. In de plaatselijke kapverordening of de APV kan dit anders bepaald zijn dus houdt hier rekening mee.
  Na 20 jaar treedt er verjaring op en kan het verwijderen van de boom niet meer gevorderd worden.
  Indien de boom op of over de erfafscheiding heen groeit, Zijn beide buren eigenaar en gezamenlijk verantwoordelijk voor het onderhoud. Dit dient dan ook in gezamenlijk overleg en voor gezamenlijke kosten te worden uitgevoerd.
  Kortom alleen met juridische middelen kunt U bij gegronde redenen (zie boven) het doorgroeien van de boom een halt toeroepen.
  Persoonlijk vindt ik de iep een prachtboom maar ik kan me er iets bij voorstellen dat U het ongewenst vindt dat door de groei Uw tuin in het duister komt te liggen.
  Overigens is dit probleem vaak op te lossen door op tijd in te grijpen, (opkronen), waardoor U wel schaduw hebt, (niet verkeerd op hete dagen in een binnentuin), maar geen lichtbeneming doordat het licht er dan onderdoor valt.

 4. Ruud

  Beste Tessa,

  Voor zover ik begrijp staat je Japanse kers in de slagschaduw van een zeer laag vertakte kastanjeboom bij de buren.
  Door lichtconcurrentie sterven de zwaarst beschaduwde delen van de Japanse kers nu af. Afhankelijk van de vitaliteit van de rest van de kroon is de oplossing. Wegsnoeien van het dode hout gevolgd door een snoeibeurt om het model van de boom weer enigszins te corrigeren en indien U met de buren tot overeenstemming kunt komen, lijkt mij een onderhoudsbeurt van de kastanje waarbij de onderste takken verwijderd worden gewenst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel deze pagina.

1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (Nog geen beoordelingen beschikbaar)
Loading...