Bacteriebrand

Bacteriebrand

De wetenschappelijke gegevens m.b.t. bacteriebrand worden verzameld in een groep die buiten de biologische taxonomische rangorde valt, Xanthomonas campestris pv. juglandis genaamd.
De afkorting pv. staat voor ‘pathovar’ en is, naar ik meen, ergens in de laatste twee decennia van de twintigste eeuw geintroduceerd om ziekteverschijnselen van een patient te kunnen verzamelen en beschrijven zonder dat de veroorzaker bekend is. Het is dus nadrukkelijk geen ‘botanische naam’ en er is geen bestaand officieel erkend organisme aan de naam gekoppeld.
Het is alleen een noemer om, zolang er nog geen dader bekend is, onderzoek naar de ziekte samen te brengen.
Bacteriebrand is een gebreksziekte van walnoten (Juglans regia) waarbij eerst bruine vlekjes op het blad te zien zijn en later grotere necrotische plekken. Hetzelfde proces vindt plaats op de bolsters van de vruchten die tengevolge van de bacteriebrand inwendig wegrotten en oneetbaar worden. Vaak is de oorzaak dat de boom gebrek lijdt te wijten aan slechte drainage en wortels die (periodiek) onder water staan maar ook bodemvervuiling en aantastingen door insekten (luizen e.d.) kunnen de gezondheid van walnoten bedreigen zodat ze vatbaar worden voor bacteriebrand.

Bacteriebrand bij walnoot.

Bacteriebrand bij walnoten wordt vaak veroorzaakt door slechte drainage of andere omstandigheden die tot gebrek aan voedingsstoffen kunnen leiden zoals bv. luizen.

1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (1 votes, average: 3,00 sterren van 5)
Laden...