Bomen die vanwege hun sierwaarde worden gekweekt hebben louter de functie het oog te plezieren. De vruchten zijn meestal slecht -, of oneetbaar. De sierwaarde kan liggen in de bloemen, in de vruchten of het zaad, of in het blad maar ook in de bast of de vorm van de kroon of in combinaties hiervan. Vaak kan de sierwaarde worden verhoogd en benadrukt door de combinatie van bomen die we in elkaars nabijheid planten en door de wisselwerking met de architectuur van de tuin, het huis en de omgeving in het algemeen.
Bloesemsierbomen zijn meestal cultivars van fruitbomen of uitheemse bomen die in dit klimaat kunnen overleven. Ze worden gekweekt om de eigenschappen die de sierwaarde van de boom bepalen te verbeteren.
Toch vermelden we met trots dat er onder de bomen die hier wel inheems zijn zich ook een aantal soorten bevinden die in sierwaarde niet onder doen voor welke driedubbelbloemige Japanse kers en die niet zo in het landschap vloeken.
Onder de fruitbomen zijn gewone Nederlandse/West-europese soorten te vinden die vrij uitbundig bloeien, mooie en ook nog eens goed eetbare vruchten hebben en/of mooi blad of bast bezitten.