Kronkelvorm 😨

Kronkelbomen danken hun populariteit aan hun grillige uiterlijk dat wordt veroorzaakt door de kurketrekkerachtige takken.

Salix matsudana 'tortuosa' (Kronkelwilg)

De kronkelwilg (Salix matsudana ’tortuosa’) is een populaire boom in tuinen.


Kronkel-, draai- of torsiegroei bij bomen of takken van bomen is een eigenschap die via de genen wordt doorgegeven. Kwekers gebruiken de eigenschap om nieuwe cultivars van bomen op te kweken.
Deze worden in de volksmond kronkelbomen genoemd en zijn voor verschillende soorten beschikbaar. Meestal hebben deze soorten de toevoeging ‘Tortuosa’ in de wetenschappelijke naam. De kronkelboom die we vanwege de eenvoudige plantwijze en hoge aanpassingsvermogen het meest aantreffen in tuinen is de kronkelwilg (Salix matsudana ‘Tortuosa’). Over het algemeen zal dit in (kleine) tuinen geen verstandige keus blijken te zijn want deze kronkelboom groeit heel snel uit tot een grote boom met zeer breekbare takken die vooral tijdens storm makkelijk uitbreken.

De kronkelbomen van Verzy

In Frankrijk, vlakbij Reims, ligt het dorpje Verzy. Verzy is beroemd om zijn bossen (Bois de Verzy) waar zo’n duizend kronkelbeuken (Fagus sylvatica ‘Tortuosa’) groeien die deze plaats een unieke bezienswaardigheid maken.

1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (1 votes, average: 1,00 sterren van 5)
Laden...