Verplanten 🚛

Op deze pagina behandelen we het verplanten van volwassen bomen.
Of een boomverplanting succesvol verloopt is gebasseerd op een stappenplan.
Eerst moet er gekeken worden of de boomsoort uberhaupt geschikt is om te worden verplant. Een aantal bomen laten zich niet, en anderen maar zeer moeilijk, verplanten waardoor de kans op succes in die gevallen niet of nauwelijks aanwezig is. Als de boom geschikt wordt geacht voor verplanting en er is een geschikte herplantplaats gevonden dan kan er met de voorbereidingen voor het verplanten van de boom worden begonnen. Deze voorbereidingen bestaan uit het rondgraven van de boom in een relatief variabele straal zodat de boom binnen de te transporteren kluit extra wortels gaat aanmaken waardoor de kluit zichzelf sneller kan verankeren en de boom ook alvast aan de toekomstige situatie kan wennen.
Het eigenlijke verplanten vindt in de periode plaats dat de boom in rust – maar niet tijdens vorst – is en kan gebeuren met een kraan en dieplader of met een speciale verplantmachine, waarvan er diverse modellen in omloop zijn. Het is belangrijk dat de kluit tijdens de verplanting compact blijft en niet uit elkaar valt. Daarom wordt de kluit meestal verpakt in een soort kluitzak die strak om de kluit wordt aangespannen. Soms wordt gebruik gemaakt van een verplantframe en wordt de boom aan dit frame omhoog getild. Ook kunnen singels rond de stam worden bevestigd om de boom aan op te tillen. De methode om een gat door de stam te boren, daar een tap-end door te steken waarop twee ogen werden geschroefd om als ophangpunt te dienen wordt tegenwoordig niet meer gebruikt.
Als de boom op zijn nieuwe standplaats staat moet hij worden verankerd en schematisch worden bemest/bewaterd. De boom moet nog een tijd lang scherp in de gaten gehouden worden. Of de boom is aangeslagen en de verplanting is gelukt zal pas na een aantal jaren duidelijk worden.

1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (Nog geen beoordelingen beschikbaar)
Laden...