Vormsnoei ⚠

Met vormsnoei bedoelen we hier alle vormen van snoei waarbij ingrijpend in de kroon van volwassen bomen word gesnoeid.
Als er sprake is van een kritische hoeveelheid van het bladvolume dat bij een vormsnoei verwijderd moet worden dan is het beter om het snoeien over meerdere jaren uit te spreiden om wortelstress en wortelsterfte te beperken.
Het afzagen van grote gesteltakken of ondergesteltakken laat grote wonden na. De verwondingen doen de waarde van de boom dalen en zullen op termijn de oorzaak zijn van rot en instabiliteit.
Vormsnoei moet worden toegepast als er sprake is van achterstallig onderhoud. Dit achterstallig onderhoud gaat heel vaak terug naar de jeugdperiode van de boom en heeft bv. te maken met het niet tijdig opkronen of met ander nagelaten onderhoud aan de betreffende boom.

Ook bij leibomen wordt gesproken van vormsnoei. De officiele term voor deze vormen van snoeien is echter intensieve geleide vormsnoei.

Extensieve vormsnoei omvat het knotten, kandelaberen of toppen van bomen. Groenwerk boomverzorging raadt extensieve vormsnoei om een aantal redenen af.
Deze komen er in het kort op neer dat we extensieve vormsnoei beschouwen als een verminking en aanslag op de gezondheid van de boom en het onderhoud als een prijzige vorm van stervensbegeleiding van een steeds gevaarlijker wordende boom.

De term ‘vormsnoei’ wordt verder ook gebruikt voor topiary en Bonsai, twee snoeimethoden die hier voorlopig buiten het bestek valllen.

1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (Nog geen beoordelingen beschikbaar)
Laden...