Toppen 👎

Getopte boom

Hier ziet u een voorbeeld van ’toppen ‘ bij een berk.

Het toppen van bomen is een snoeipraktijk die Groenwerk afkeurt.
Op de bovenstaande foto kunt u zien waarom. Allereerst krijgen door het weghalen van de centrale top de bovenste gesteltakken plotseling de wind uit een richting waaruit zij hem niet horen te krijgen en waartegen zij geen structurele weerstand zullen hebben opgebouwd. Daardoor ontstaat het gevaar van takbreuk.
Bovenin de boom waar deze is afgezaagd hebben zich al nieuwe loten ontwikkeld die sneller zullen groeien dan de rest van de takken en die van slechte kwaliteit zijn en makkelijk uitbreken. Voor de leek lijkt het of zich nu nieuwe toppen ontwikkelen maar deze takken zullen minimaal om de drie jaar moeten worden weggezaagd om de veiligheid voor de omgeving te waarborgen. Die top komt wanneer de boom goed onderhouden wordt dus niet terug integendeel, de top zal steeds verder inrotten. Intern rot de stam geleidelijk over de hele lengte weg en die rot zal ook de wortels bereiken waardoor de boom nog instabieler wordt. Bekijk het fotografisch verslag van een autopsie bij een gekandelaberde schietwilg (Salix alba) door Ruud Repko van Groenwerk en overtuig uzelf.
Bij Groenwerk zoeken we liever naar echte oplossingen voor boomproblemen waarbij u niet voor allerlei verborgen kosten komt te staan. Toppen betekent het einde van de boom op vrij korte termijn. Als u de keus heeft tussen toppen of rooien dan kunt u er het best voor kiezen de boom te laten kappen en een geschikte nieuwe mooie boom op dezelfde plek te zetten want toppen is een dure, schadelijke en zinloze wijze van snoeien die u geen plezier zal opleveren.
Als u problemen met uw boom of uw buren heeft m.b.t. b.v. schaduw dan kunt u ook een reactie in het boomconsult achterlaten dan geven we u gratis online advies.
Als we het probleem kennen dan staan er misschien ook andere oplossingen voor zoals bv. het opkronen van de boom.

1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (Nog geen beoordelingen beschikbaar)
Laden...