Leibomen 🌞

Leiboom (Linde) in Amsterdam-noord.

Leibomen kunnen door hun tweezijdige symmetry zeer dicht bij woningen worden geplaatst en worden dan als het ware onderdeel van de architectuur van het huis.

.
De traditionele leibomen zijn tweezijdig-symmetrisch opgekweekte (Palmetten) lindes.
Functies van leibomen.
Leibomen deden dienst als zonwering voor de melkkamer van boerderijen en werden/worden gebruikt als stijlelementen in (neo)klassieke-, en andere formele tuinen maar in de juiste context kan een leiboom ook in een landschappelijke -, of boerentuin een plaats vinden. Leibomen worden tegenwoordig ook vaak gebruikt als fraai groen privacyscherm langs tuinen en voor ramen en om de entree -, of gevels van gebouwen te verfraaien en stijl te geven.

Snoein leibomen

Groenwerk Snoeien leilinden.
Vorm: Horizontale palmet
Etages: 5
Hoogte: 6m.
doorsnede: 15,5cm.
Arbeidstijd: 1,5 uur per stuk. incl. opruimen.
Onze prijs € 49,91 per leiboom. incl.BTW’

Snoeien van leibomen
Bij het snoeien van leibomen verwijderen we ieder jaar individueel alle loten met een scherpe snoeischaar om een zo scherp mogelijke snede te krijgen. Snoei in ieder geval nooit met een moterzaag of een electrische heggeschaar e.d. Een scherpe snede overgroeit beter dan een rafelige snede en het is belangrijk dat de wonden niet ernstig inrotten of geinfecteerd raken. Gesteltakken mogen zeker niet worden beschadigd doordat er b.v. 4 loten tegelijk worden afgezaagd of door ‘lelijke’ knoesten af te zagen.
Als een leiboom niet jaarlijks -, of (bij oude bomen) hooguit tweejaarlijks wordt onderhouden dan groeit zij terug naar haar oorspronkelijke vorm en wordt herstel steeds moeilijker naarmate de onderhoudsloze periode toeneemt. Er zullen grote wonden ontstaan die de gesteltakken doen inrotten en die rot zal zich over de rest van de boom verspreiden. Zonder regelmatig -, schematisch onderhoud zal de levensduur van leibomen drastisch afnemen.
Goed onderhouden leibomen stralen welstand en welvaren uit en geven de gevel een vleugje historie, cachet en authenticiteit.

1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (Nog geen beoordelingen beschikbaar)
Laden...