Iepziekte ☣

Iepziekte wordt veroorzaakt door de schimmel Ophiostoma ulmi (Ophiostomataceae).
De sporen van de iepenziekte worden door iepespintkevers (Scolytus sp.) van zieke iepen naar andere Iepen gebracht. Iepziekte verspreidt zich ook door wortelcontact.
De besmette iep reageert op de infectie met iepziekte met het afsluiten van haar eigen sapbanen waardoor de boom sterft.

Door iepziekte aangetaste bomen.

Typisch kroonbeeld van door iepziekte aangetaste iepen. Besmetting kan hier ook via wortelcontact hebben plaatsgevonden.


Iepziekte – bestrijding en preventie.
De bestrijding van de iepziekte is een specialiteit van Groenwerk boomverzorging. Wij zijn al decennia lang betrokken bij de strijd tegen de iepziekte en hebben ervaring opgedaan op het gebied van chemische -, en biologische bestrijding en quarantaine-, en preventiemaatregelen.
Als we spreken over iepziektebestrijding dan betekent dat niet dat we de boom ‘beter’ gaan maken. Dat is helaas niet mogelijk. De gevolgen van een infectie met de iepziekte zijn zo abrupt en destructief dat interventie in het ziekteproces tot op heden niet mogelijk is en het gevaar dat vanuit een besmette iep andere iepen worden geïnfecteerd is te groot.
Het gaat dus puur om de bestrijding van de iepziekte.
Dat gebeurt op dit moment door zieke iepen zo snel mogelijk te identificeren en te kappen.
Zichtbare symptomen van de iepziekte
De symptomen van iepziekte openbaren zich in de kroon waar eerst de bladeren aan het einde van takken vergelen of verdorren en later afvallen. Dit verschijnsel speelt zich door de hele kroon af, en niet slechts in een deel. De uitdunning -, en verwelking van de kroon is bij iepziekte altijd egaal door de kroon gespreid. Op een doorsnede van een aangetaste, afgeknipte twijg of dunne tak zijn rondom donkere stippels te zien.

Kappen van iepzieke bomen.

Na het kappen moet de bast van het dikke hout geschild worden zodat het niet als kweekvijver van Iepespintkevers kan dienen. Als de boom niet wordt gerooid en de stronk in de bodem achterblijft moet ook deze worden ontbast. U bent bij wet verplicht om te zorgen dat dit ook gebeurt en het is verboden om ongeschild iepenhout in bezit te hebben of te vervoeren.
Groenwerk boomverzorging voert al deze werkzaamheden op verantwoorde wijze voor u uit en bij een vermoeden van iepziekte staan wij u bij met raad en daad.

1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (3 votes, average: 1,67 sterren van 5)
Laden...