Roetschorsziekte ☣

Cryptostroma corticale

Roetschorsziekte komt voor bij Esdoorns en soms ook bij Lindes. Roetschorsziekte kan het afsterven van sapbanen veroorzaken waardoor het blad en de wortels sterven en de kroon verwelkt.

Cryptostroma corticale (Roetschorsziekte)

Roetschorsziekte op Esdoorn.

De roetschorsziekte werd in de zomer van 2013 voor het eerst in Nederland waargenomen.
Symptomen van de roetschorsziekte zijn:
het afsterven van schors en cambium;
een witgele bladverkleuring;
bladverlies;

Gevaren van roetschorsziekte voor de mens
De sporen van de ascomyceet Cryptostroma corticale veroorzaken bij mensen een longaandoening (Pneumonitis) die gepaard gaat met verschijnselen als benauwdheid, hoest, koorts en algemene lusteloosheid. De symptomen kunnen verdwijnen zodra het contact met de schimmel afbreekt maar ze kunnen in chronische vorm ook tot blijvende invaliditeit leiden.
In verband met het gevaar voor de volksgezondheid vragen een aantal gemeenten mensen besmette bomen te melden waarna inspectie van de omgeving plaatsvindt om eventuele andere haarden te ontdekken.

Algemene zorgplicht
Bij bomen met roetschorsziekte is de algemene zorgplicht toepasbaar en kunt u aansprakelijk worden gesteld voor schade die door de boom of delen van de boom in de omgeving veroorzaakt worden. In hoeverre de algemene zorgplicht ook geldt waar het schade aan de gezondheid van mensen aangaat door Cryptostroma corticale is ons bij gebrek aan referentie niet duidelijk.
Om te zorgen dat u aan de bepalingen van de algemene zorgplicht voldoet is het verstandig om een visuele boom-inspectie (V.T.A.) te laten uitvoeren.

1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (Nog geen beoordelingen beschikbaar)
Laden...