Verwelkingsziekte ☣

Verticillium sp.
Verticillium of verwelkingsziekte wordt veroorzaakt door soorten uit het schimmelgeslacht Verticillium. De schimmel verspreidt zich door de bodem waar hij de wortels binnendringt en de houtvaten verstopt hetgeen het verwelken van (delen van) de kroon tot gevolg heeft. Vaak is de sterfte eerst tot één helft van de boom beperkt.
Verticillium tast geen coniferen aan maar een groot aantal loofbomen (esdoorn, linde paardekastanje en iep), struiken en planten zijn wel gevoelig.

Verticillium-aantasting (Verwelkingsziekte) in Esdoorn.

Verwelkingsziekte in Esdoorn (Acer).

Als uw bomen, of delen daarvan, verwelken dan kan dat verschillende oorzaken hebben. Er zijn een aantal boomziekten (bv: Iepziekte) die verwelking kunnen veroorzaken bij specifieke boomsoorten. Deze ziekten worden algemeen ook verwelkingsziekten genoemd. Spreekt men echter over ‘de verwelkingsziekte’ dan wordt een aantasting met een Verticillium soort bedoeld.

Groenwerk boomverzorging kan bij verwelkingsziekte eigenlijk maar één oplossing bieden en dat is de kap -,en de verwijdering van de boom. Aangezien Verticillium lang in de bodem kan overleven is het verstandig om bij eventuele herplant een soort te kiezen die resistent of immuun is tegen verwelkingsziekte. Wij kunnen u daarover adviseren.

1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (Nog geen beoordelingen beschikbaar)
Laden...