Mechanische schade ⚙

De belangrijkste oorzaken van mechanische schade aan bomen zijn verwaarlozing van de standplaats waarbij inbegrepen het vergeten te verwijderen van naambordjes, boomkransen, boombeschermers en boompalen.
Daarnaast speelt onachtzaamheid op bouwplaatsen en in parken/bossen een belangrijke rol. Veel waardevolle bomen raken door onverschilligheid tijdens werkzaamheden beschadigd. De laatste factor die verantwoordelijk is voor het leeuwendeel van de schades aan bomen en voor de kosten die de samenleving aan het beheer van bomen kwijt is het willekeurig plaatsen, of proberen te handhaven, van bomen op boomonvriendelijke plekken zoals langs wegen en op parkeerplaatsen waar schade niet te vermijden is.
Dit laatste heeft ook betrekking op schades aan het wortelgestel door het graven langs wegen. Bij het leggen van kabels bijvoorbeeld worden vaak steunwortels doorgekapt en haarwortels vernietigd. Dit heeft natuurlijk grote gevolgen voor de stabiliteit van bomen en de veiligheid van de omgeving.
Verder zijn bomen soms ook slachtoffer van vandalisme.

Ook snoeien beschadigt bomen maar bepaalde vormen van snoei, die hier zijn samengevat in de categorie: extensieve vormsnoei, vormen een directe bedreiging voor het voortbestaan van de boom en de veiligheid van personen, verkeer en gebouwen.

Stamschade aan iep.

Mechanische schade door werkverkeer aan de stam van een monumentale Iep.

1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (Nog geen beoordelingen beschikbaar)
Laden...