Boomconsult 💁

Om te zorgen dat dit onderdeel van onze website functioneel blijft en er ook geen illegale content wordt opgeladen is het nodig dat berichten eerst door ons gelezen (gemodereerd) worden.
Het is op dit moment helaas onmogelijk om foto’s bij de reactie te voegen maar u kunt ons deze altijd mailen dan plaatsen wij ze bij de reactie. U kunt hiervoor het email-addres info@groenwerk.com gebruiken.

1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (1 votes, average: 5,00 sterren van 5)
Laden...

13 gedachten over “Boomconsult 💁

  1. Ruud Repko

    Als bomen “te groot” worden is er meestal sprake van de verkeerde soort op de verkeerde plaats. Als je gaat knotten ben je verder van huis. Om het effect van zo’n ingreep te bestendigen, moet die minimaal eens per drie jaar herhaald worden. Daarbovenop is de vorm van de boom voorgoed verleden tijd en zal zo’n boom uiteindelijk inrottingsverschijnselen gaan vertonen en veranderen in een wrak. In zijn algemeenheid zou in een dergelijk geval, gekozen moeten worden voor “opkronen”, dit is het wegnemen van de onderste takken, waardoor de boom hoger op de stam komt te staan en/of, als de kronen tegen elkaar zijn aangegroeid, een dunning waardoor de ruimte tussen de bomen groter wordt gemaakt. Het knotten en vellen van bomen is bovendien vaak vergunningplichtig. Een dergelijke vergunning dient door de grondeigenaar/erfpachter te worden aangevraagd. Normale onderhoudssnoei is vergunningvrij.

  2. Hachiko

    Beste Ruud,
    Bij onze school staan drie essen, de eigenaar van het gebouw vind dat die te groot worden en we moeten ze nog deze week snoeien. Ze zijn 10-12 meter hoog, we dachten over knotten, maar ik lees bij jou dat dat misschien niet goed is vanwege rot. Wat zou uw advies zijn om de bomen lager te snoeien?

  3. Bomenwerk

    Beste Wim,

    Als je je berkenboom kwijt wilt dan is toppen of “kandelaberen” de snelste methode.
    Bij toppen zullen er vrij snel inrottingsverschijselen op het zaagvlak optreden die uiteindelijk zullen leiden tot een wrakke holle pijp. Bovendien je zaagt er één top uit en er komen er meerdere voor in de plaats. Bij kandelaberen gaan meestal uiteindelijk (delen) van takken dood en krijg je een ongestructureerde hergroei van twijgen waardoor het hele beeld van de boom wordt aangetast. Bij beide ingrepen geldt dat de maatregel om de 3 á 4 jaar herhaald moet worden om het “effect” te behouden.
    Zolang je niet in de wortelzone gaat hobbyen is er geen reden waarom de boom niet zou blijven staan. Als er geen rotte plekken in de stam zitten is er bovendien geen reden waarom de boom zou knappen. Die is na al die jaren volkomen aangepast aan de omstandigheden van zijn omgeving. Bij schade en afval kan ik me niet zo veel (behalve normale herfstverschijnselen) voorstellen.
    Betreffende de perenboom en de tulpenboom, (of bedoel je een magnolia (beverboom)), is één en ander misschien op te lossen door middel van opkronen of wat snoeiwerk in de kroon zelf.
    Wij zijn altijd bereid om een VTA inspectie, inclusief schriftelijke rapportage, aan Uw boom uit te voeren.
    Daar zullen suggesties voor het oplossen van dergelijke problemen deel van uitmaken.

  4. Wim

    Hallo
    Ik heb in mijn tuin een berkenboom, die wel mooi is en gezond en stevig, met een stamdoorsnede van zo’n 1 m en twee stammen daarop van ongeveer 55 – 60 cm. Ik schat de boom op zo’n 25 – 30 m hoog Ik begrijp dat jullie geen voorstander zijn van toppen of kalibreren.
    Wat kan ik doen om te bereiken dat de boom max ongeveer 10 – 15 m is. Hij wordt inmiddels wel dominant in de omgeving en heeft invloed op de bomen ernaast, waaronder een tulpenboom en een 60 jaar oude perenboom. Verder geeft hij natuurlijk veel schade en afval in de directe omgeving in de tuin. Als het flink waait ben ik wel eens bang dat de boom knapt en daardoor veel schade aan de woningen in de omgeving veroorzaakt. Alvast veel dank voor jullie mening Oh, aanvullend heb ik nog de vraag, hoe lang de boom nog veilig zou kunnen staan, als ik er niets aan doe. Ik probeerde een foto mee te sturen, maar dat lukt helaas niet.

  5. Wim

    Oh, aanvullend heb ik nog de vraag, hoe lang de boom nog veilig zou kunnen staan, als ik er niets aan doe.

  6. Bomenwerk

    Beste Leo,
    Wat ik opmaak uit je verhaal is dat de vijg in het verleden op ondeskundige wijze is gesnoeid.
    Als je na het snoeien “kapstokken” laat zitten, dan kan de boom zo’n plek pas overgroeien als zo’n, vaak af- en ingestorven, “kapstok” via infecties door schimmels is weggerot. Hoe dikker en langer de takstomp, des te waarschijnlijker wordt een schimmelaantasting. Het wegnemen van takken dient dan ook glad langs de oorsprong te gebeuren.
    Gezien het feit dat een vijg bijzonder snel groeit, zal herstel van zo’n wond weinig problemen opleveren.
    Het uitlepelen van rotte plekken is evenals het boren van gaten uit den boze. Bomen sluiten met behulp van thyllen en gom beschadigde houtvaten af om te voorkomen dat via deze weg schimmels het stamhout kunnen infecteren.
    Rond de buitenrand van een door schimmel aangetaste plek is vaak een donker gekleurde afgrendelingslaag te zien, deze wordt na verloop van tijd weer door de schimmel doorbroken. Dit mondt uit in een wedstrijd tussen de boom en de schimmel en gaat door totdat de boom er in slaagt om door middel van callusvorming de wond weer af te sluiten. De schimmel wordt daardoor onder zuurstofloze omstandigheden ingekapseld en kan zich niet verder ontwikkelen.
    Door uitlepelen en boren wordt die afgrendelingslaag sowieso doorbroken en het probleem versneld en verergerd.

  7. Bomenwerk

    Scheefgroei is na verloop van enige tijd niet meer te corrigeren. Door de vorming van nieuw hout, (jaarringen), in combinatie met aanpassingen in het wortelgestel, (vorming van trek en duwwortels), wordt de positie van de stam gefixeerd. Dit is alleen te voorkomen door ervoor te zorgen dat de boom, vanaf het moment van aanplant, tot normaal gesproken drie jaar later, voldoende ondersteund wordt met boompalen in combinatie met boomband. De geënte pruik zal zich in verticale richting blijven ontwikkelen, waardoor er een “knik” bovenaan ontstaat.

  8. leo van oosten

    Ha,
    Onze vijgenboom groei erg schuin en nu is er door inwatering op oude snoeiplekken rot in de stam ontstaan. Ik heb al wat plekken uitgelepeld en ze zijn behoorlijk diep. Door de ligging zal er steeds opnieuw water in komen door de regen. Is het een raar idee om aan de onderkant gaten te boren waardoor het water weg kan lopen?

  9. Ruud

    Beste Tessa,

    Voor zover ik begrijp staat je Japanse kers in de slagschaduw van een zeer laag vertakte kastanjeboom bij de buren.
    Door lichtconcurrentie sterven de zwaarst beschaduwde delen van de Japanse kers nu af. Afhankelijk van de vitaliteit van de rest van de kroon is de oplossing. Wegsnoeien van het dode hout gevolgd door een snoeibeurt om het model van de boom weer enigszins te corrigeren en indien U met de buren tot overeenstemming kunt komen, lijkt mij een onderhoudsbeurt van de kastanje waarbij de onderste takken verwijderd worden gewenst.

  10. Ruud

    Beste Marijke,

    Voor zover ik het van hier uit kan overzien ga ik er van uit dat we het hier hebben over een zaailing.
    Er zijn een aantal wettelijke regels waaraan het hebben van een boom in de tuin moet voldoen. Het burenrecht in het Burgerlijk Wetboek regelt in de artikelen 5:37 tot en met 5:59 BW de bevoegdheden en verplichtingen van de eigenaren van naburige erven.
    Het is van belang om te realiseren dat deze regels in veel gevallen niet opgaan voor huurders van woningen. (In dat geval dient de grondeigenaar/erfpachter verantwoording te nemen).
    Eén van de belangrijkste artikelen in het burenrecht over bomen, is artikel 5:42 BW over de “verboden zone”. In het BW is deze zone bepaald op 2m. van de erfgrens. In de plaatselijke kapverordening of de APV kan dit anders bepaald zijn dus houdt hier rekening mee.
    Na 20 jaar treedt er verjaring op en kan het verwijderen van de boom niet meer gevorderd worden.
    Indien de boom op of over de erfafscheiding heen groeit, Zijn beide buren eigenaar en gezamenlijk verantwoordelijk voor het onderhoud. Dit dient dan ook in gezamenlijk overleg en voor gezamenlijke kosten te worden uitgevoerd.
    Kortom alleen met juridische middelen kunt U bij gegronde redenen (zie boven) het doorgroeien van de boom een halt toeroepen.
    Persoonlijk vindt ik de iep een prachtboom maar ik kan me er iets bij voorstellen dat U het ongewenst vindt dat door de groei Uw tuin in het duister komt te liggen.
    Overigens is dit probleem vaak op te lossen door op tijd in te grijpen, (opkronen), waardoor U wel schaduw hebt, (niet verkeerd op hete dagen in een binnentuin), maar geen lichtbeneming doordat het licht er dan onderdoor valt.

  11. Marijke

    Net over de heg, dus bij de buren, ontdek ik dat een jonge opgroeiende boom een Iep in wording is.
    Die wordt gigantisch natuurlijk, veel te hoog voor deze stads- binnentuinen.
    Het betekent schaduw in de toekomst!
    Ik kan de buren hier niks over zeggen want ze vinden alles moi in hun tuin,
    en zullen ook niets snoeien, hetgeen uit vorige kwesties al is gebleken.

    Hoe kan ik dit, psychologisch gezien, ’t beste op tijd aanpakken?

  12. Tessa Ramer

    midden in de tuin staat een japanse sierkers die bijna horizontaal verder groeit vanwege een hoge kastanjeboom bij de buren die bijna al het licht wegneemt. De boom is zeker een jaar of dertig en heeft veel uitgegroeide takken waarvan er nu een aantal takken dood zijn en ik vraag me af of de boom gesnoeid of gekapt moet worden?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.