De boom die naar sex ruikt ❦.

In 1788 vermeldt Donatien Alphonse François Marquis de Sade in zijn boek “Historiettes, Contes et Fabliaux” onder de titel “De Kastanjebloem” de volgende anekdote:

Er wordt beweerd, ik zou het niet verzekeren, maar sommige wetenschappers overtuigen ons dat de kastanjebloesem in wezen dezelfde geur heeft als dit vruchtbare zaad dat de natuur graag in de nieren van de mens plaatst voor de reproductie van zijn gelijke. Een jongedame van een jaar of vijftien, die het huis van haar vader nooit had verlaten, liep op een dag met haar moeder en een knappe abt in een steegje van kastanjebomen waarvan de uitademing van bloemen de lucht, vrijelijk gesproken, op een verdachte manier parfumeerde..

– Oh mijn god, mam, die vreemde geur, zei de jongere tegen haar moeder, niet beseffend waar het vandaan kwam… maar voel jezelf, mam… het is een geur die ik ken. – Zwijg dan, mademoiselle, zeg zulke dingen niet, alstublieft. – Waarom dan, mam, ik zie niet in dat het kwaad kan om je te vertellen dat deze geur mij niet vreemd is, en dat is het zeker ook niet voor mij. – Maar mevrouw… ‘Maar mama, ik ken haar,’ zeg ik je; Monsieur l’Abbé, vertel me alsjeblieft wat voor kwaad ik doe om mam te verzekeren dat ik die geur ken. ‘Mademoiselle,’ zei de abt, terwijl hij in zijn krop kneep en het geluid van zijn stem fladderde, ‘het is heel zeker dat het kwaad op zich klein is; maar het is dat we hier onder kastanjebomen zijn, en dat wij natuuronderzoekers in de botanie toegeven dat de kastanjebloesem … – Nou, de kastanjebloesem? – Nou, juffrouw, het ruikt naar s…

De geursensatie wordt veroorzaakt door sexferomonen die spermine en spermidine heten en die tijdens het hoogtepunt van de bloei van de Tamme kastanje (Castanea sativa) overvloedig door de mannelijke katjes worden uitgewasemd en dan een penetrante spermageur verspreiden.

Het is bekend dat een bezoek aan de katjes van de Tamme kastanje de geslachtsdrift van kevers bevordert. Veel kevers bezoeken de kastanjebloemen die onder de ‘Keverbloemen’ worden gerangschikt.

De bovenstaande anekdote impliceert dat de geur – tenminste bij vrouwelijke leden van de soort – bij mensen soortgelijke driften oproept. Het verhaal suggereert ook dat er aan het onderwerp een taboe verbonden is. Een taboe waaraan meer auteurs die over dit onderwerp berichten meestal ook refereren en een taboe dat tot op de dag van vandaag redelijk stand lijkt te houden.

Ook in de mythologie wordt aan deze duidelijk waarneembare eigenschap niet of nauwelijks aandacht besteedt. Je zou toch op zijn minst verwachten dat de Grieken de boom aan Afrodite hadden gewijd of iets dergelijks maar wij hebben zulke voor de hand liggende aannames niet met feiten kunnen onderbouwen. Één auteur vermelde dat de Tamme kastanje de favoriete boom van Zeus zou zijn en deze bewering verdient wellicht nader onderzoek. Uit de Romeinse mythologie is er wel de legende van Diana, de godin van de jacht, die aan de oppergod Jupiter probeert te ontkomen door zichzelf in een Tamme kastanje te veranderen maar er zijn geen legenden of andere referenties die naar de opvallende geur verwijzen gevonden.

Er zijn wel vermeldingen van het feit dat tijdens de Joseon Dynasty in Korea, die duurde van 1392 tot ongeveer het begin van de twintigste eeuw, vrouwen werd geadviseerd om wanneer de bloei van de Tamme kastanjes op haar hoogtepunt was s’nachts maar liever binnen te blijven daar de geur, vooral bij weduwen, om het eufemistisch uit te drukken. de nachtrust zou kunnen verstoren.

De Castanea sativa ‘Vincent Van Gogh’ is een dwergvorm van de Tamme kastanje die meestal gemakkelijk in kleine tuinen past. Op het hoogtepunt van de bloei verspreidt het boompje een weeige -, maar scherpe spermageur die op warmere dagen tot op meters van de boom de lucht bezwangert hetgeen bij passerende dames de blosjes op de wangen kan toveren

Ook de honing van bijen die op de Tamme kastanje hebben gefoerageerd zou als een afrodisiacum werken. Het zou bij vrouwen het verlangen naar een sexuele partner oproepen. Bij mannen zou consumptie van kastanjehoning de potentie ondersteunen en functioneert het tevens als afrodisiacum.

Tenslotte worden aan de eetbare vruchten van Castanea sativa al eeuwenlang lustopwekkende eigenschappen toegeschreven en ze worden dan ook graag verwerkt om de culinaire kwaliteit van gerechten op te waarderen.

Het is opgevallen dat veel auteurs de hierboven beschreven eigenschappen aan de Paardenkastanje (Aesculus hippocastanum) toedichten. Dat is foutief. De Paardenkastanje is een totaal andere -, niet verwante boom, waarvan alleen de vruchten zeer oppervlakkig op die van de Tamme (Eetbare) kastanje lijken maar niet eetbaar zijn. Ook de bloemen van de Paardenkastanje geuren niet.

1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (Nog geen beoordelingen beschikbaar)
Laden...