Hazelaar

Hazelaar

Corylus sp.

Soorten Hazelaar

Hazelaars behoren tot het geslacht Corylus. Er is een boomhazelaar (Corylus colurna) en twee struikhazelaars: de gewone hazelaar (Corylus avellana) en de Lambertsnoot (Corylus maximus), een rode soort.

Bijzonderheden
Hazelaars zijn verweven met mythen en volksgeloof. De wichelroedes worden van de hazelaar gemaakt en een staf van het hout zou een persoon authoriteit geven.
De hazelaar gaat ook schimmel-wortelverbindingen aan met de Truffel, een kostbare delicatesse die ook kan worden gevonden op de wortels van Eiken.

Eigenschappen

Hazelaars hebben mannelijke -, en vrouwelijke bloemen aan één struik maar om de beste resultaten te krijgen zult u vaak een geschikte struik in de buurt moeten plaatsen waarvan de bloei gunstig overlapt.

Hazelaar - Katjes

Mannelijke bloemen Hazelaar (Corylus avellana)

De gewone hazelaar (Corylus avellana) bloeit gewoonlijk vanaf januari tot en met maart maar onder goede omstandigheden kan de bloei al eind december beginnen. De hazelnoten zijn rond september/oktober rijp.

Hoe gezond zijn hazelnoten?

Hazelaars snoeien.

De hazelaar is zeer goed tegen snoei bestand en heeft een hoog regeneratievermogen.
Hazelaars kunnen het best in de vroege lente of de late herfst gesnoeid worden.
Om licht in de hazelaar te brengen snoeien we oude takken waaraan geen of nauwelijks noten worden gevormd aan de basis (in zijn geheel) weg en laten we één-, en tweejarige takken staan. Op deze takken worden de bloesems en de hazelnoten gevormd.

Fotogalerij: Hazelaar

1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (1 votes, average: 5,00 sterren van 5)
Laden...