Categorie archief: Fruitbomen

Steenvruchten, Bessen en Pitvruchten.

Prunus avium ‘Stella’

Prunus avium ‘Stella’

Prunus avium ‘Stella’ is een zelfbestuivende -, gecultiveerde varieteit van de Zoete kers met een gedrongen -, rechtopgaande habitus die tussen de drieenhalve -, en vierenhalve meter hoog wordt. De kroon is dan ongeveer drie meter breed. De boom stelt geen hoge eisen aan de bodem zolang die maar vochtig (maar niet nat!) en vruchtbaar is. Ook een zonnige standplaats is een vereiste voor een goede ontwikkeling. De witte bloemen verschijnen in april en de langgesteelde -, smakelijke-, Bourgondisch rode kersen kunnen eind juli geplukt worden. Deze dwergkers/zuilkers geeft gewoonlijk een rijke oogst. De fraaie oranje-bruine herfstkleur van de bladeren maakt Prunus avium ‘Stella’ ook in het najaar een aantrekkelijke verschijning in zelfs de kleinste tuin en kan men het boompje met een gerust hart het stempel van sierboom opplakken. Onder meer vanwege haar sterke constitutie en consistente vruchtbaarheid ontving de Stella kers in het verleden de prestigieuze ‘Award of Garden Merit’ van de Royal Horticultural Society.

Natuurwaarde van Prunus avium ‘Stella’.

Net als veel andere kersen produceert Prunus avium ‘Stella’ aanzienlijke hoeveelheden stuifmeel en nectar die tot voedsel dienen voor tal van bij de bestuiving van gewassen betrokken insekten waaronder bijen. Deze kersenboom heeft derhalve natuurwaarde als drachtboom. De Stella kers is, onder de kersen, op dit terrein een uitschieter en heeft om die reden in Groot Brittanie het keurmerk ‘Perfect for Pollinators’ verkregen. De kersen vallen ook zeer in de smaak bij een groot aantal vogels.

Prunus avium ‘Stella’ is winterhard in Nederland.

Malus domestica ‘Elstar’

De ‘Elstar’ appel (Malus domestica ‘Elstar’) is één van Nederland’s bekendste appels. De appel is vernoemd naar de Gelderse plaats Elst en is rond de helft van de vorige eeuw ontstaan. Elstar is een kruising van Malus domestica ‘Golden delicious’ en  Malus domestica ‘Ingrid Marie’. Op laagstam vormt Elstar een klein, tot 4 meter hoog, boompje met in het voorjaar,  eind april, vrij grote wit-roze -,  tweeslachtige -, licht geurende bloemen,  die o.a. vlinders en bijen aantrekken,  en forse -,  zachtzoetzure appels met een hoogrode blos die ongeveer vanaf midden september geoogst kunnen worden. Een laagstam ‘Elstar’ appelboom is geschikt voor kleine tuinen. Deze dwergappelboom houdt van een zonnige standplaats maar gedijt goed bij halfschaduw en is bestand tegen zeewind.  Malus domestica ‘Elstar’ is niet vatbaar voor specifieke ziektes maar een slechte standplaats kan tot schimmelinfecties en groeistoornissen leiden.  Een ‘Elstar’ vereist  een goed doorlaatbare -, kalkrijke –  tot neutrale -,  matig vochtige bodem.

Malus domestica 'Elstar', Roze bloeiknoppen

Malus domestica ‘Elstar’ met roze knoppen bij de aanvang van de bloei eind april.

Snoeien gebeurt in de winter en bestaat uit het dunnen van de kroon en het verwijderen van slechte -, schurende -, te dicht op elkaar staande -, of dode takken. Zorg voor een open kroon en snoei bij voorkeur de nieuwe loten tot ongeveer 10 cm. terug. Ook licht dunnen tijdens de zomer kan soms nuttig zijn. Een  ‘Elstar’ appelboom is goed zelfbestuivend maar zal met een externe bestuiver nog beter produceren. Een bestuiver moet ongeveer binnen 100 meter van de boom staan.

Malus domestica ‘Elstar’ kent een groot aantal  bestuivers waaronder  o.a. de cultivars:

  • Malus domestica ‘James Grieve’;
  • Malus domestica ‘Discovery’;
  • Malus domestica ‘Summer red’;
  • Malus domestica ‘Lombarts Calville’;
  • Malus domestica ‘Odin’;
  • Malus domestica ‘Granny Smith’;
  • Malus domestica ‘Jonathan’;
  • Malus domestica ‘Cox’s Orange Pippin’;
  • Malus domestica ‘Alkmene’;

Malus domestica ‘Elstar’ is op zichzelf ook bruikbaar als bestuiver voor een groot aantal rassen.

De lang bewaarbare Elstar appels zijn uitstekend van smaak en geschikt als handappel en als sap, in appelmoes, taart, en andere gerechten. Ze zijn het best te eten vanaf eind oktober tot eind december.

Fotoalbum: Malus domestica ‘Elstar’

Castanea sativa ‘Vincent van Gogh’

Castanea sativa ‘Vincent van Gogh’ is een dwergkastanje die in de zeventiger jaren bij toeval is ontdekt op een veld met zaailingen in het Brabantse Zundert, de geboorteplaats van Vincent van Gogh. De Vincent van Gogh dwergkastanje heeft alle eigenschappen van zijn grotere broer de Tamme kastanje (Castanea sativa), inclusief de eetbare kastanjes en de grillige torsiegroei.
De herfstkleur is een glanzend goudgeel.

Castanea sativa 'Vincent van Gogh'

Castanea sativa ‘Vincent van Gogh’ vormt een kleine -, zuilvormige tamme kastanje die op latere leeftijd kegelvormig bolt.

.
Castanea sativa ‘Vincent van Gogh’ is zelfbestuivend en apomicties. Het laatste wil zeggen dat vruchten zich kunnen ontwikkelen zonder dat bestuiving heeft plaatsgevonden.
Deze in Nederland winterharde dwergkastanje kan naar zeggen 3 tot 4 meter hoog worden en is geschikt voor kleine tuinen.

De Tamme kastanje, en ook deze Castanea sativa ‘Vincent van Gogh’,  is een uitstekende drachtboom met een hoge stuifmeel- en nectarproduktie waar bijen -, hommels -, diverse soorten vliegen -, maar vooral kevers graag op foerageren. 

Foto album: Castanea sativa ‘Vincent van Gogh’.

7 jaar oude Castanea sativa 'Vincent van Gogh'  in bloei.

In bloei is de Castanea sativa ‘Vincent van Gogh’ een prachtige verschijning in iedere tuin. De boom verspreidt dan een weeïge spermageur,

Prunus persica ‘Bonfire’

De exotische dwergperzik Prunus persica ‘Bonfire’ is een lust voor oog, neus en smaak met vroeg in het voorjaar heerlijk geurende bloemen, bourgondisch rood gekleurde bladeren en smakelijke perziken in de zomer. Perziken zijn zelfbestuivend dus hoeft er geen andere perzik in de buurt te staan voor vruchtontwikkeling. Wel heeft de perzik veel water nodig.

De bloesem van Prunus persica 'Bonfire' verspreidt een verfijnde geur.

Prunus persica ‘Bonfire’ bloeit in maart voor er blad aan de boom zit. De fraai gekleurde bloesem verspreidt bij de juiste temperatuur een inspirerende -, opwekkende -, en verfijnde geur die doet denken aan vluchtig parfum.

Het boompje vormt een pruikachtige compacte kroon en is geschikt voor kleine tuinen, patio en balkon.

Appelschurft

Appelschurft

Venturia inaequalis

Sierappeltje met appelschurft.

Appeltje, waarschijnlijk Malus domestica ‘Liset’ aangetast door appelschurft (Venturia inaequalis) dat kurkachtige vlekken op de vrucht en het blad veroorzaakt.


Appelschurft of gewoon schurft is een vrij ernstige aantasting van appelbomen die wordt veroorzaakt door de schimmel Venturia inaequalis.
Appelschurft tast zowel de vruchten als de bladeren aan.
De appelschurftschimmel overwintert in gevallen bladeren waarna de sporen zich onder de juiste omstandigheden in het volgend seizoen weer over de bomen kunnen verspreiden. Het ligt voor de hand dat het opruimen van de bladeren een belangrijke maatregel is bij de preventie van besmettingen door appelschurft.
Op peren komt een zelfde soort ziekte voor die perenschurft heet en veroorzaakt word door de schimmel Venturia pirina.

Monilia-rot

Monilia-rot

Monilia fructigena (Aderhold et Ruhl.)

Monilia-rot op pruim

Monilia-rot op pruimensoort.
De schimmel dringt in de vruchten door door beschadiging van de schil.

Monilia-rot (Monilia fructigena) treedt zowel bij steenvruchten als bij pitvruchten op
Van de steenvruchten is de Pruim (Prunus domestica) erg gevoelig en onder de pitvruchten heeft vooral de peer vaak last van aantasting door Monilia-rot. Monilia fructigena dringt het vruchtvlees binnen nadat de schil is beschadigd. Hiervan zijn vogels die het fruit aanvreten vaak de oorzaak. Het vruchtvlees begint te rotten en op de vrucht verschijnen de schimmels in typisch concentrische banen.
Bestrijding van monilia-rot is moeilijk en het beschermen van de boom tegen vraat en het plukken en vernietigen van besmet fruit is meestal de enige remedie.

Fotogalerij Monilia-rot