Tamme kastanje
Castanea sativa (Mill.)
De Tamme -, of Eetbare kastanje (Castanea sativa) is een breeduitgroeiende, vrij grote boom.
De Tamme kastanje wordt ook Eetbare kastanje of Gewone kastanje genoemd en is geen familie van de Paardenkastanje (Aesculus hippocastanum) die ook wel Wilde kastanje heet en die geen eetbare noten heeft.
De wetenschappelijke naam ‘Castanea‘ is afkomstig van de Griekse stad Kastanéia waar de Eetbare kastanje intensief gecultiveerd werd.
Tamme kastanjes kunnen zeer oud worden. Er zijn exemplaren bekend met een leeftijd van duizenden jaren bijvoorbeeld de ‘Castagno della Nave’ op Sicilië. Hoewel de Tamme kastanje oorspronkelijk afkomstig is uit Zuid-Europa, Klein-Azië en Noord-Afrika is de boom in Nederlandse bossen al zo lang verwilderd dat ze als inheems word gezien.
De Tamme kastanje kan een hoogte van 30 meter -, en een stamomtrek tot 12 meter bereiken. De stam draait tijdens het groeien om zijn as (torsiegroei) waardoor bij ouderdom groeven worden gevormd die een kurketrekkerachtig patroon laten zien;
Als de kastanjeboom tussen 10 en 15 jaar oud is begint hij de eetbare kastanjes te dragen. De bloemen komen eind juni tevoorschijn en blijven een groot deel van de maand juli vruchtbaar aan de boom.
De mannelijke bloemen van de Tamme kastanje verschijnen in de vorm van katjes die een sperma-achtige geur verspreiden. Aan de basis van de katjes vinden we de vrouwelijke bloemen die onopvallend en klein zijn.
Er is een Tamme kastanje voor iedere tuin!
Voor kleine tuinen is de gewone Tamme kastanje niet geschikt maar er zijn tegenwoordig ook dwergkastanjebomen in de handel zoals Castanea sativa ‘Vincent van Gogh’ en de zeer bescheiden cultivar Castanea sativa ‘Lyon’ die slechts een geringe omvang en hoogte bereiken en die u in vrijwel iedere tuin zonder bezwaar kunt planten. Vaak geven deze cultivars ook veel eerder noten zodat u geen 15 jaar hoeft te wachten op uw eerste oogst.
Een goed zelfbestuivende, zeer vruchtbare Tamme kastanje is Castanea sativa ‘Marron de Lyon’ (of gewoon ‘Lyon’). Deze heeft een maximale hoogte van tot 7/8 meter en is ook voor kleinere tuinen geschikt. Buiten het kleine formaat heeft de ‘Lyon’ kastanje nog een aantal eigenschappen die haar tot een populaire boom maken. Zo is deze Tamme kastanje zelfbevruchtend en draagt ze al vanaf een zeer prille leeftijd overvloedig noten.
Het hout van de Tamme kastanje.
Het hout van de Tamme kastanje is hardhout, zeer duurzaam (door het hoge gehalte aan looizuur) en uitstekend bewerkbaar. Het vindt vooral toepassing in produkten die buiten een functie hebben zoals tuinpalen, tuinmeubelen en hekken e.d.. Ook in de scheepsbouw wordt het , mede om zijn hoge vochtbestendigheid ,veel gebruikt. Tamme kastanjehout wordt meestal geimporteerd uit Frankrijk. Inlands hout is van mindere kwallteit en niet overvloedig beschikbaar.. Als brandhout voor de openhaard is Tamme kastanjehout slecht geschikt en ondanks dat toch vaak erg duur
Standplaatseisen
De Tamme kastanje vraagt een droge -, goed doorlatende -, zure bodem en verdraagt kalk slecht. Tamme Kastanjebomen groeien het best in het volle zonlicht maar verdragen halfschaduw op de standplaats goed.
Snoeien Tamme kastanje.
Je hoeft een gezonde Tamme kastanje in principe niet te snoeien en men kan volstaan met begeleidingssnoei in de jeugdperiode en, indien nodig, sporadische onderhoudssnoei.
De Tamme kastanje is één van de bomen waarbij de sapstroom al vroeg in het voorjaar op gang komt en die kunnen bloeden tijdens het einde van de winter en gedurende het voorjaar. U doet er goed aan hier bij het snoeien rekening mee te houden. Groenwerk boomverzorging adviseert om bij kastanjebomen de snoei te beperken tot de periode waarin de boom in blad staat. De Tamme kastanje is dan goed tegen snoeien bestand en herstelt sneller.
Zijn Tamme kastanjes gezond?
Eetbare Kastanjes zijn erg gezond en kunnen gepoft of gekookt gegeten worden en kunnen ook tot een voedzame puree worden verwerkt.
Fotogalerij Tamme kastanje