Categorie archief: Uncategorized

Bloedingsziekte van Noorse esdoorn.

Bloedingsziekte van Noor(d)se esdoorn werd onlangs (1 september 2024) gemeld vanuit Zeeland waar bij een boom in een tuin in Sint-Annaland de typische bloedende plekken op de bast van een Acer platanoïdes werden aangetroffen. Hoewel bloedingsziekte bij A. platanoïdes in Europa wel al zeldzaam is waargenomen is dit bij ons weten het eerste gemelde geval in Nederland. Het is bij ons nog niet bekend welke soort Phytophthora verantwoordelijk is voor het optreden van de ziekte bij dit specifieke type boom.
We plaatsen de onderstaande foto’s met toestemming van de melder/maker en zijn daarvoor zeer dankbaar.


Zie ook:
Bloedingsziekte van Zilveresdoorn.
Bloedingsziekte van Paardenkastanje.
Bloedingsziekte algemeen.

Zwarte kersenluis

Myzus cerasi

De Zwarte kersenluis veroorzaakt vaak ernstige zuigschade aan Zoete kers (Prunus avium) en Zure kers of Morel (Prunus cerasus). De honingdauw die de luizen afscheiden vervuilt ook vaak de vruchten die erdoor ook aan elkaar kunnen gaan plakken. De luizen kunnen ook op de stelen van het fruit worden gevonden. De grootste schade wordt echter vooral veroorzaakt aan de uiteinden van de jonge loten waarvan de bladeren bij de Zoete kers omkrullen. Bij de Morel krullen de bladeren niet om.

De eerste generatie Zwarte kersenluizen ontstaat met het ontluiken van de bladeren uit eieren die het vorige jaar aan de basis van de knoppen zijn gelegd. Zij bestaat uit z.g. stammoeders die eerst ongevleugelde generaties luizen voortbrengen waarna er in juni gevleugelde generaties geboren worden. Deze vliegen uit naar kruiden in de omtrek waarop opnieuw ongevleugelde luizen ontstaan. Dit proces resulteert uiteindelijk ook weer in een gevleugelde generatie die in september op zoek gaat naar kersenbomen om te paren en de eitjes in te leggen.

Zwarte kersenluis op onderkant blad Zoete kers.
De Zwarte kersenluis is de enige luizensoort die de Zoete kers (Prunus avium) aantast. Op de niet zo scherpe foto zijn is de gevleugelde -, en de ongevleugelde generatie te zien.

Fotoalbum: Zwarte kersenluis.

Krulziekte 🍂

Taphrina deformans (Berkeley) Tulasne 1866.

Taphrina deformans - Krulziekte

Krulziekte wordt veroorzaakt door de bladschimmel Taphrina deformans en veroorzaakt o.a. het omkrullen van de bladeren.

Krulziekte of Perzikkrulziekte komt zeer algemeen voor bij een aantal soorten en varieteiten van het geslacht Prunus (Abrikoos, Perzik, Nectarine) en wordt veroorzaakt door een bladschimmel die misvormingen aan het blad veroorzaakt. De schimmel groeit onder de opperhuid van het blad. De gallen, die later door de opperhuid breken zijn geen vruchtlichamen van de schimmel. Taphrina deformans vormt geen vruchtlichamen.

Krulziekte is vooral een probleem na zachte, natte winters. Infecties vinden plaats in februari en maart bij temperaturen tussen de 8 en 22 graden C. en de schimmel verspreidt zich via regenbuien. Na een aantasting met krulziekte krullen de bladeren in de richting van de  hoofdnerf om en rollen op. Op de bladeren ontstaan ook  blaasachtige gallen.

Als de temperatuur oploopt vallen de aangetaste bladeren af. Nieuwe bladeren zullen daarna meestal niet of nauwelijks worden geinfecteerd.

 

Alle Nieuws en Onderzoek.

Overzicht van alle Nieuws en Onderzoek Artikelen.