Zwarte kersenluis

Myzus cerasi

De Zwarte kersenluis veroorzaakt vaak ernstige zuigschade aan Zoete kers (Prunus avium) en Zure kers of Morel (Prunus cerasus). De honingdauw die de luizen afscheiden vervuilt ook vaak de vruchten die erdoor ook aan elkaar kunnen gaan plakken. De luizen kunnen ook op de stelen van het fruit worden gevonden. De grootste schade wordt echter vooral veroorzaakt aan de uiteinden van de jonge loten waarvan de bladeren bij de Zoete kers omkrullen. Bij de Morel krullen de bladeren niet om.

De eerste generatie Zwarte kersenluizen ontstaat met het ontluiken van de bladeren uit eieren die het vorige jaar aan de basis van de knoppen zijn gelegd. Zij bestaat uit z.g. stammoeders die eerst ongevleugelde generaties luizen voortbrengen waarna er in juni gevleugelde generaties geboren worden. Deze vliegen uit naar kruiden in de omtrek waarop opnieuw ongevleugelde luizen ontstaan. Dit proces resulteert uiteindelijk ook weer in een gevleugelde generatie die in september op zoek gaat naar kersenbomen om te paren en de eitjes in te leggen.

Zwarte kersenluis op onderkant blad Zoete kers.
De Zwarte kersenluis is de enige luizensoort die de Zoete kers (Prunus avium) aantast. Op de niet zo scherpe foto zijn is de gevleugelde -, en de ongevleugelde generatie te zien.

Fotoalbum: Zwarte kersenluis.

1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (Nog geen beoordelingen beschikbaar)
Laden...